Już jutro najsłodszy dzień w roku – Tłusty Czwartek, czyli święto prawdziwych łasuchów. Jak się powinno je uczcić? Oczywiście jedząc pączki. Niestety nie wszyscy mogą sobie pozwolić na rozpustę – czy to ze względów zdrowotnych czy dietetycznych odmawiają sobie tego pączkowego szaleństwa, które ogarnia nas w ostatni czwartek karnawału.
To dla nich, a także dla tych, którzy dbają o zbilansowaną dietę, mamy prawdziwy hit – optymalny pączek – lekki, pieczony, a nie smażony w głębokim tłuszczu. Przez to jego wartość kaloryczna jest obniżona, ale też posiada blisko dwa razy mniej złych nasyconych kwasów tłuszczowych i prawie trzy razy więcej dobrych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niż w pączku tradycyjnym.
Nie trzeba rezygnować z pączków – zamiast smażyć, można je upiec. Dodatkowo, żeby były zdrowsze, warto użyć do ich przygotowania Optimy Cardio, obniżającą poziom cholesterolu we krwi. Margaryna została wzbogacona w sterole roślinne, które, jak pokazują badania, w ciągu 21 dni skutecznie obniżają poziom cholesterolu. Oprócz swoich prozdrowotnych właściwości posiada doskonałe walory smakowe i nadaje się nie tylko do smarowania, ale też innych celów kulinarnych, czyli pieczenia i gotowania. Sprawdzi się doskonale do smakowitych, optymalnych pączków.
Jak przygotować optymalne pączki? Mamy dla Was przepis. Smacznego!
Optymalne pieczone pączki
60 dag pszennej mąki
3 żółtka
225 g margaryny Optima Cardio
3 dag drożdży (lub 7 gram drożdży suszonych)
1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej, jeśli lubisz słodkie ciasta
1/2 szklanki chudego mleka+ 4 łyżki (do posmarowania) starta skórka z połowy cytryny
szczypta soli
30 dag miękkiej najlepiej domowej marmolady o smaku różanym lub marmolady truskawkowej.
4 łyżki mleka
cukier puder
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 4 łyżki mleka, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać Optimę Cardio, postawić na małym ogniu i doprowadzić do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Do miski dodać mąkę, sól, mleko z Optimą Cardio, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, pastę waniliową i skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać dużą łyżką. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut. Wyjąć na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiać dosłownie przez minutę. Miskę obsypać mąką w środku, włożyć ciasto, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na pół. Z każdej części uformować wałek, pokroić go na 8 plastrów. Uformować z nich placki o średnicy około 12 cm, nakładać na każdy porcję marmolady, zwinąć i uformować pączka. Układać pączki miejscem sklejenia do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut, włączyć w tym momencie piekarnik na 180 stopni. Podrośnięte pączki posmarować mlekiem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 25 minut, aż ładnie się zrumienią. Upieczone pączki odstawić do przestudzenia. Jeszcze ciepłe posypać delikatnie cukrem pudrem.
Więcej zdrowych przepisów i porad: www.optymalnewybory.pl