Rafał Dębski: "Polska i księstwa niemieckie podzieliły między siebie monopol browarniczy"

www.sxc.hu
www.sxc.hu

2 osoby wzięły udział w dyskusji

Piwo wymaga więcej zachodu przy produkcji niż wino i nasi przodkowie uważali je za bardziej szlachetny "napój" niż wino. Zdrowotne właściwości prawdziwego piwa niefiltrowanego i niepasteryzowanegosą dzisiaj przemilczane ze względu na walkę z pijaństwem. Onegdaj piwa nie miały tyle alkoholu jak dzisiejsze tzw. "piwa"

Jasio ma rację :) Kiedyś piwo 5% to już był naprawdę mocny trunek wśród piw. Na polskim rynku zdecydowanie brakuje piw (nie wyrobów piwopodobnych) które oscylowałyby w okolicach 4 %. Zawartość alkoholu stale idzie w górę, najczęściej ze szkodą dla smaku.

Polecamy

Najczęściej czytane

Najczęściej komentowane

Zobacz także

ABCtygodnik.pl © 2015 Wszystkie prawa zastrzeżone.