Soki z warzyw kwaszonych np. z buraków, marchwi, selera, pietruszki, kapusty czy brokułów są znacznie zdrowsze od tych konwencjonalnych. Zwalczają wolne rodniki w organizmie, zapobiegają nowotworom, opóźniają starzenie.
Na Kujawach sok z buraków, powstały po odcedzeniu buraków kiszonych, znany był jako kulis. Gaszono nim pragnienie i traktowano jako dobrą kurację uzdrawiania wątroby. Dzisiaj polscy producenci żywności ekologicznej wracają do starych receptur.
Szczególną pozycję, ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, zyskały kiszone buraki.
Buraki, zwłaszcza ekologiczne, dają konsumentom rzecz wielce cenną - zawierają znaczne ilości antocyjanów, "wymiatających" z organizmu człowieka wolne rodniki. Obfitują też w takie składniki jak: żelazo, wapń, magnez czy potas. Lekarze dodają: sok z buraków to środek krwiotwórczy, który pomaga w zapobieganiu anemii. Jest więc zalecany osobom osłabionym i rekonwalescentom. Idealny do profilaktycznego wzmacniania organizmu i chronienia przed infekcjami i cywilizacyjnymi zagrożeniami zdrowia
- mówi Paweł Krajmas, prezes Stowarzyszenia "Polska Ekologia".
Na uwagę zasługują także soki z innych warzyw kwaszonych np. z marchwi, selera, pietruszki, czarnej rzodkwi, kapusty czy też brokułów.
Jak wyjaśnia Tadeusz Szynkiewicz, współzałożyciel firmy Bio Food, produkującej żywność ekologiczną:
Soki kwaszone z warzyw uzyskuje się przez bezpośrednie wytłaczanie warzyw kwaszonych. Bardzo istotnym w procesie kiszenia jest dobór warzyw charakteryzujących się określonym poziomem cukrów oraz oczywiście restrykcyjne przestrzeganie całego procesu technologicznego, co wbrew pozorom nie jest takie proste
mm