Kuchnia, która pracuje za nas? To możliwe. Zaaranżujmy ją według zasady podziału na strefy robocze. Niech w każdej znajdą się akcesoria sprawiające, że przestrzeń jest pojemniejsza, wygodniejsza i bardziej funkcjonalna.
Mała, duża, otwarta lub zamknięta. Kuchnie są różne, ale zawsze muszą być wielofunkcyjne. To podstawa, którą pomaga uzyskać prosty podział. Planując zabudowę, podzielmy ją na pięć stref:
przechowywania
przygotowania
zapasów
gotowania i pieczenia
zmywania
W każdej z nich znajdują się meble, których okucia dźwigają, otwierają, podnoszą, opuszczają i segregują. To głównie dzięki nim można mówić o wygodnej przestrzeni.
Strefa przechowywania
Spełnia rolę kuchennego „magazynu” dla najczęściej wykorzystywanych w kuchni przedmiotów - od naczyń po sztućce i liczne akcesoria. Dlatego też wykorzystywane w niej okucia powinny zapewniać wygodny dostęp do mebla i płynny, lekki ruch. Taki, by móc uporządkować przestrzeń dosłownie jedną ręką.
W strefie przechowywania znajdują się głównie szuflady, niskie cargo oraz górne szafki. Sprawdzają się też:
oświetlenie LED do szuflad i szafek
regulowane wkłady do szuflad
Co najlepiej cechuje rozwiązania przeznaczone do tej strefy? To:
Łatwość dostępu i pojemność
Pomysłowość
Warto pamiętać, że strefa przechowywania graniczy zwykle ze strefą zapasów i zmywania.
Strefa przygotowania
Tu się coś kroi. Strefa przygotowania to robocza część kuchni – tutaj obieramy, tniemy, porcjujemy i mieszamy. Wykonujemy precyzyjne czynności. W strefie przygotowania znajdują się m.in. blat roboczy, szafki z szufladami na przyprawy i półprodukty, gniazda elektryczne (np. chowane w blacie).
Odbywa się tu sporo pracy, dlatego przyda się każde dodatkowe miejsce – to zapewnia blat wysuwny zbudowany na dedykowanych okuciach.
Wielkość takiego blatu jest praktycznie dowolna i zależy od naszych preferencji oraz możliwości stolarza. Okucia są elementem, który decyduje o tym, jak blat będzie się rozkładał, chował i poruszał
– mówi Jakub Malinowski, ekspert ds. okuć meblowych w firmie Häfele.
Blat można zbudować w formie wysuwnej lub na okuciu obrotowym, jeżeli mamy w kuchni wystarczająco dużo miejsca.
Rozwiązania dla tej strefy muszą:
Dawać łatwy dostęp
Oferować podręczność
Zapewniać funkcjonalność
Gwarantować intuicyjność
Miejsce na kuchenne prace warto planować między strefami zmywania oraz gotowania i pieczenia. Takie ułożenie zapewnia łatwy dostęp do wody (np. kiedy potrzebujemy umyć warzywa), a jednocześnie wystarczy ruch w drugą stronę, by przygotowane składniki wrzucić do garnka lub na patelnię
– mówi Mirella Szymczak, architekt.
Strefa zapasów
Tutaj nie znajdziemy naczyń, ale głównie produkty spożywcze – to odróżnia strefę zapasów od strefy przechowywania. Strefę tę też musi charakteryzować maksymalna pojemność – dlatego oprócz lodówki i zamrażarki znajdą się w niej pojemne szuflady lub systemy cargo.
Dodatkową wygodę dają regulowane wkłady do szuflad, które pozwalają utrzymać porządek i dowolnie regulować wielkość przegródek względem rodzaju przechowywanych rzeczy.
Strefa zapasów to szczególnie ważne miejsce, jeżeli mieszkamy z liczną rodziną, często miewamy niezapowiedzianych gości lub po prostu lubimy zawsze mieć coś pod ręką.
Jakie rozwiązania są najlepsze dla strefy zapasów?
Zdolne udźwignąć każdy ciężar
Wykorzystujące wszelkie dostępne miejsce
Pozwalające łatwo przejrzeć cały zakres posiadanych zapasów
Czasami powinny pomóc zakryć w zabudowie to, czego nie chcemy pokazywać (opakowania, torebki, słoiki i inne)
Gdzie umieścić strefę zapasów? Najlepiej zaraz przy strefie przechowywania. W ten sposób zaledwie kilkoma ruchami zgromadzimy rzeczy niezbędne do przygotowania posiłku.
Strefa gotowania i pieczenia
To miejsce pracy, w którym potrzebne rzeczy muszą być zawsze pod ręką. Dzięki temu rodzinny obiad, wspólne gotowanie lub nawet przyrządzanie szybkiej przekąski stają się przyjemnością.
W tej kuchennej strefie znajdują się głębokie szafki na garnki i naczynia do pieczenia. Te zajmują dużo miejsca, a przy tym niektóre są wykorzystywane tylko „od święta”, dlatego należy maksymalnie wykorzystać dostępne w strefie gotowania miejsce. Warto wypełnić szafki narożne.
Tutaj sprawdzają się półki wysuwne, która radzą sobie z obciążeniem nawet 20 kilogramów, płynnie wysuwają się z wnętrza szafki i są pojemne
– mówi ekspert Häfele.
Strefa zmywania
Tam, gdzie odbywa się mycie, pojawia się wilgoć, ważne jest dbanie o higienę i porządek. Dla maksymalnego wykorzystania miejsca warto wybrać szufladę pod zlew. Taką, która omija syfon. Dodatkowe niskie cargo zamontowane z boku szafki pomoże maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń i poukładać detergenty. W strefie zmywania musi się znaleźć funkcjonalny system pojemników na odpadki. Najlepiej taki, który da się montować na wysuwanej ramie. Dzięki temu sortowanie jest prostsze, bardziej komfortowe, a dostęp do pojemników jest ułatwiony.
Strefę zmywania dobrze jest planować między strefami przechowywania a przygotowania.
Tylko i aż tyle potrzeba, by zaaranżować kuchnię – inteligentną, ergonomiczną i wygodną. Dzięki rozwiązaniom dedykowanym poszczególnym strefom, każda kuchnia staje się przestrzenią, która pracuje lepiej. Warto sprawić, by takie wnętrze znalazło się też w naszym domu lub mieszkaniu.
Häfele / mm